2. Zvjezdarnica s teleskopom
Zvjezdarnica je znanstvena ustanova opremljena astronomskim instrumentima i uređajima za promatranje i proučavanje nebeskih tijela i astronomskih pojava. S riječke zvjezdarnice moguće je promatranje Sunca, Mjeseca, planeta Sunčevog sustava, bližih promjenjivih zvijezda, malih tijela Sunčevog sustava (kometa, meteora, asteroida) te galaksija i ostalih magličastih objekata.Zvjezdarnica.jpg

Davne 1974. godine, u Rijeci je osnovano Akademsko astronomsko društvo s ciljem razvoja i popularizacije astronomije, srodnih znanosti i pratećih tehničkih i informatičkih disciplina među mladeži i građanstvom. Već od samog osnutka javila se potreba za izgradnjom zvjezdarnice koja će zadovoljiti potrebe za ozbiljnim radom na području astronomije i koja će omogućiti popularizaciju znanosti i edukaciju građana. Značajniji pomak k realizaciji dugogodišnjeg sna započinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća da bi se konačno 2001. godine i ostvario izgradnjom riječke zvjezdarnice, i danas, unutar Astronomskog centra Rijeka, koji je objedinio zvjezdarnicu i digitalni planetarij.

Riječka zvjezdarnica upisala se u povijest astronomije, jer su njezinim teleskopom otkrivene dvije promjenjive zvijezde.
 
Zvjezdarnica istodobno može primiti 10 posjetitelja.

Riječka zvjezdarnica opremljena je astronomskim teleskopom MEAD LX 200, CCD kamerom, računalima i ostalom prijenosnom astronomskom opremom, koja omogućava stručni i edukativni rad.

Tehničke karakteristike teleskopa:

  • teleskop: MEADE LX 200
  • otvor objektiva: 16 " (406,4 mm)
  • max. korisno povećanje: 800 puta


Zvjezdarnica radi prema redovnom rasporedu rasporedu u slučaju dobrih vremenskih uvjeta. Prije posjete sugeriramo da direktno nazove Centar na telefonski broj 051/ 455 - 700. 

Zanimljivosti:

Do pronalaska dalekozora u XVII. stoljeću astronomska opažanja vršila su se golim okom, u starom vijeku s posebnih promatračnica (visokih kula i hramova) vrlo primitivnim instrumentima za mjerenje kutova. Prve zvjezdarnice s ugrađenim spravama za mjerenje podizali su Arapi u IX. stoljeću, a prva zvjezdarnica u Europi sagrađena je u XV. stoljeću. Kada je tehnika brušenja leća u XIX. stoljeću naglo napredovala počele su se graditi velike moderne zvjezdarnice.

Zvjezdarnica2.jpgbrazilski putopisci.jpg

 
Tražilica - Google prilagođeno pretraživanje
Raspored programa u Astronomskom centru Rijeka
Carstvo svijetlosti
Tjedan tamnog neba u Astronomskom centru Rijeka
www.planetarij.com
Astronomski centar Rijeka - član Međunarodnog udruženja planetarija (IPS)
FDDB
Astronomski centar Rijeka na Facebooku
Svjetski tjedna Svemira 2014.