2. Nacionalni dan svemira Republike Italije

19. prosinca 2022.

U petak 16. prosinca 2022. godine u 10 sati, povodom 2. Nacionalnog dana svemira Republike Italije u Astronomskom centru Rijeka održan je prigodni program koji zajednički organiziraju Generalni konzulat Italije u Rijeci i Astronomski centar Rijeka. Nacionalni dan svemira Republike Italije ima za cilj prezentirati doprinos svemirske znanosti i tehnologije u poboljšanju ljudskih uvjeta života na zemlji, u gospodarskom rastu i općenito doprinos Italije u svijetu. U digitalnom planetariju je prikazan FD film "Pogled na planete" te održana live prezenatacija "Italia u Svemiru" (Italia nello Spazio). Uslijedilo je svečano otvorenje izložbe satelitskih snimaka našeg planeta iz svemira "Pogled u dubinu". Fotografije su snimljene s umjetnim satelitom COSMO-SkyMed, prikupljene iz baze podataka Telespazia/eGEOS i Talijanske svemirske agencije, a izložbu uređuje Filippo Maggia. Izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2023. godine. Prigodnom programu nazočilo je 40ak učenika Srednje Talijanske škole Rijeka. 

Više o programima:
"Pogled na planete" je dokumentarni astronomski klasik o Sunčevu sustavu. Putem sugestivnih panoramskih snimki film prezentira sve planete, njihove posebnosti, mjesece i manja tijela Sunčeva sustava.
"Italia u Svemiru" je live planetarij prezentacija u kojoj se predstavljaju najvažnije aktivnosti Italije od lansiranja prvog umjetnog satelita u Svemir 1964. godine do danas. Posebno su prezentirane misije DART i LICIACube.

FOTO: Roni Brmalj
 

 

 


 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".