3LHD za Centar Zamet nagrađen godišnjom nagradom UHA-e "Bernardo Bernardi"

16. prosinca 2009.

Centar Zamet, projekt studija 3LHD, jučer je na svečanoj dodjeli nagrada Udruženje hrvatskih arhitekata za 2009. godinu održanoj u Nastavno-sportskoj dvorani u Gradskom vrtu u Osijeku nagrađen godišnjom nagradom "Bernardo Bernardi" kao najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2009. godini.

Centar Zamet u Rijeci hibridna je građevina koja obuhvaća razne sadržaje: sportsku dvoranu kapaciteta 2.380 mjesta, prostore mjesne uprave, gradsku knjižnicu, trgovačke, uslužne, sportske i ugostiteljske sadržaje, te javnu garažu. Arhitektonski element oblikovanja centra Zamet su "trake" koje se protežu u smjeru sjever-jug, a istovremeno kao urbanistički element tvore javni trg i sponu između parka i škole na sjeveru i Ulice Bože Vidasa na jugu. "Teritorijalne trake" inspirirane su riječkom gromačom, koju dvorana bojom i oblikom artificijelno reinterpretira, a obložene su s 51.000 keramičkih ploča proizvedenih specijalno za Centar Zamet. Čelični nosači raspona 55 metara različitih visina omogućuju osvjetljenje dvorane prirodnim svjetlom.

Sama dvorana projektirana je prema suvremenim svjetskim standardima za međunarodna sportska natjecanja, a sustav teleskopskih tribina omogućio je fleksibilnost prostora. Dvorana sadrži sve popratne sadržaje za profesionalni trening i natjecanja, no vrlo ju je jednostavno prilagoditi za organizaciju koncerata, skupova i sajmova. Interijer dvorane odabirom materijala - drvo i akustički paneli - sugerira da se radi o velikom dnevnom boravku za sportaše.

Svi nominirani i nagrađeni projekti mogu se razgledati na Godišnjoj izložbi ostvarenja hrvatskih arhitekata koja će biti otvorena do 15. siječnja 2010. godine u Nastavno-sportskoj dvorani u Gradskom vrtu u Osijeku, a izložba će gostovati u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".