Akcija informiranja javnosti o rizicima iz svemira, 16. veljače 2023. godine u 19,00 sati u Astronomskom centru Rijeka

14. veljače 2023.

Program zajednički organiziraju Astronomski cemtar Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Europska svemirska agencija, Udruga talijanskih planetarija, Opservatorij Serafino Zani iz Brescie (Italija). 

OPASNOSTI IZ SVEMIRA I KAMENJE S NEBA. KOJA RJEŠENJA?
On line razgovor iz Astronomskog centra Rijeka s astrofizičarom Marcom Michelijem iz NEO (Near-Earth Object) Koordinacijskog centra Europske svemirske agencije, sjedišta Frascati. Bavi se nadzorom neba te praćenjem i predviđanjem rizika uzrokovanih asteroidima koji bi mogli pogoditi Zemlju. Inicijativa se održava u mjesecu u kojem se 140. godina kasnije obilježava spomen meteorita Alfianello (16. veljače 1883.), najvećeg meteorita koji je pao u Italiji. Razgovorom se želi upoznati koje su opasnosti koje mogu doći iz svemira i kako se suočiti s očekivanim padom meteorita, primjerice kakvi se planovi mogu pripremiti na području civilne zaštite. Svake godine događaj uključuje drugo talijansko javno ili privatno tijelo i lokalne upravitelje civilne zaštite. Inicijativa 2023. umjesto toga može se pohvaliti suradnjom s Planetarijem Rijeka (Hrvatska). Prvi dio odvijat će se online, za talijansku riječku javnost i za sve zainteresirane, a rezultat je suradnje Europske svemirske Agencije, Udruge talijanskih planetarija (PLANit), Zvjezdarnice Serafino Zani iz Breše i Astronomskog centra Rijeka. Cijeli event prenositi će se na facebook stranici Astronomskog centra Rijeka, a nazočiti će učenici i profesori Srednje talijanske škole u Rijeci i studeti. Inicijativa u Rijeci održat će se uz pokroviteljstvo Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Događaj se održava nakon inauguracije izložbe "Looking Beyond", izložbe satelitskih snimaka koju je Talijanska svemirska agencija stavila na raspolaganje prošlog 16. prosinca, u povodu Drugog talijanskog nacionalnog dana svemira. Izložba je rezultat suradnje Astronomskog centra Rijeka i Generalnog konzulata Italije u Rijeci.
U drugom dijelu slijedi kratka prezentacija i vježba Javne Vatrogasne postrojbe Grada Rijeke posvećena planu postupanja u slučaju udara/potresa/požara. Održat će se test evakuacije iz ACR-a u slučaju potresa te praktična demonstracija na panoramskoj terasi i parkiralištu ispred Astronomskog centra Rijeka. U slučaju kiše demonstracija će se napraviti u foajeu planetarija. 

Astronomski centar Rijeka već četrnaest godina radi na popolarizaciji astronomije u Hrvatskoj i široj regiji. Centar objedinjava prvi digitalni planetarij u Hrvatskoj (otvoren 2009. godine) i gradsku zvjezdarnicu (otvorena 2001. godine). Jedini je takav centar u regiji te je za organizirane grupe posjetitelja postao nezaobilazna destinacija za posjet s više od 380.000 posjetitelja iz mnogobrojnih država svijeta. Astronomski centar Rijeka član je Međunarodne udruge planetarija (IPS) od 2010. godine, a za doprinos popularizaciji svijeta planetarija IPS je za deset godina delovanja dodijelio djelatnicima Centra nagradu Laureat za 2020. godinu. Međunarodna udruga planetarija krovna je strukovna organizacija s više od 600 članova iz 42 države svijeta. Centar je ostvario mnoge međunarodne suradnje, realizirao gostovanja astronauta i predavanja stručnjaka iz različitih zemalja, brojne manifestacije i po prvi put u Hrvatskoj obilježio manifestacije Međunarodni dan planetarija i Svjetski tjedan Svemira.  

160. godina JAVNE VATROGASNE POSTROJBE GRADA RIJEKE (JVP Rijeka) 
JVP GRADA RIJEKE je prva vatrogasna postrojbe na teritoriju Republike Hrvatske osnovana odlukom Gradskog magistrata Rijeke prije 160.g. Riječ je ujedno i o prvoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi u ovom dijelu Europe. Odlukom Gradskog magistrata Rijeke, nakon nekoliko većih požara u gradu, a posebice nakon, za one prilike katastrofalnog požara zgrada mlinova u Žaklju, 26. siječnja 1863. godine osnovan je Zbor gradskih vatrogasaca Rijeka. Prva vatrogasna postrojba osnovana 1863. godine imala je deset vatrogasaca koji su primali plaću i dvadeset pozivnih. Nakon Rijeke, godinu dana kasnije osnovano je prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj pod nazivom "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor" u Varaždinu dok je usporedbe radi, Zagreb prvo dobrovoljno vatrogasno društvo dobio tek 1870., a prvu profesionalnu postrojbu tek 1910. godine. Danas Javna vatrogasne postrojbe Grada Rijeke ima 140 djelatnika i osposobljena je za sve vrste intervencija uključujući i međunarodne intervencije nakon većih nepogoda poput potresa i sl.

INTERESANTNOSTI 
U Hrvatskoj se ove godine obilježavaju 272. godine od pada prvog meteorita na tlu Hrvatske. Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. pao kod mjesta Hrašćina (Hrvatsko zagorje). To je prvi siderit (metalni meteoriti) kojemu je zabilježen pad. Prvi je i najveći primjerak jedne od najvećih i najstarije zbirke meteorita na svijetu, zbirke Prirodoslovnog muzeja u Beču. Na njegovu je prerezu Alois von Beckh Widmanstätten uočio kristalografsku strukturu jedinstvenu za željezne meteorite. Tog su dana na polje u selu Domovcu pala dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u Zagrebačkom prirodoslovnom muzeju, također u Londonu. No, Hrašćinjani su dio meteorita raskomadali i prekovali u čavle. Bio je to prvi ikad dokumentiran pad, popraćen zapisnikom, procesijom akademika u njegovu proučavanju i serijom otkrića koja su izmijenila tadašnju astronomsku znanost. Taj je pad, kojem je svjedočio velik broj ljudi, nedvojbeno pokazao da "kamenje može padati s neba", iako, istini za volju tih četrdesetak kilograma svemirskog materijala i nije bio kamen već isprepletena struktura velikih kristala čistog željeza i nikla, tad nazvana "Agramit" u čast gradu Zagrebu. i za volju tih četrdesetak kilograma svemirskog materijala i nije bio kamen već isprepletena struktura velikih kristala čistog željeza i nikla, tad nazvana "Agramit" u čast gradu Zagrebu. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".