Izgradnjom bazena za skokove u vodu završen kompleks Bazena Kantrida

2. lipnja 2011.

Svečanim otvaranjem Bazena za skokove u vodu obilježen je dovršetak izgradnje cijeloga kompleksa Bazena Kantrida. Bazen je, osim za skokove u vodu, namijenjen i drugim vodenim disciplinama kao što su plivanje, sinkronizirano plivanje, vaterpolo te obuci ronioca.

Tijekom jutarnjih sati novi bazen obišli su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te suradnicima, pročelnicom Odjela za komunalni sustav Irenom Miličević te pročelnikom Odjela za sport i tehničku kulturu Veljkom Karabaićem, kao i direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac te voditelj projekta Zvonko Štimac.
 
Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako su svi dosadašnji posjetitelji i korisnici izrazili su zadovoljstvo izgledom i funkcionalnošću bazena za skokove u vodu.
 
Bazen za skokove u vodu izgrađen je u sklopu V. faza izgradnje kompleksa Bazena Kantrida, koja je uključivala i rušenje postojećih zgrada restorana i malog bazena, krajobrazno uređenje okoliša bazena, rekonstrukciju tribina otvorenog bazena i uređenje plažnoga pojasa. Ova završna, V. faza izgradnje kompleksa Bazena Kantrida ukupno je vrijedna 51.197.950, 88 kuna. Od toga iznosa sama gradnja bazena za skokove u vodu iznosi 21.071.328, 61 kn od čega se 2.043 357,06 kuna odnosi na gradnju skakaonice. 
 
Dimenzije bazena za skokove u vodu su 20 x 25 metara. U većem dijelu dubina bazena je 4.80 m te se smanjuje na 3.50 m. Dimenzije bazena, kao i skakačkih mjesta, platformi i dasaka regulirane su i dimenzionirane prema pravilima Međunarodne plivačke federacije (FINA). U svojim obodnim zidovima bazen sadržava otvore za podvodne zvučnike te otvore za promatranje skokova. Na platou bazena nalazi se i bazen za relaksiranje skakača prije skoka.
 
Impresivni toranj za skokove, koji je sagrađen od materijala koji mijenja boju ovisno o kutu gledanja, ima skakaonice na visinama 1m, 3 m, 5 m, 7.5 m i  10 metara. Gledalište je djelomično natkriveno, a ukupno ima 378 stalnih mjesta za sjedenje. U suterenu objekta smještena je strojarnica bazena u kojoj se nalaze filtri i pumpe, kompenzacijski bazen, neutralizacijski bazen, klimna komora za upuhivanje zraka u balon, kemijske posude za obrađivanje vode te uređaj za upuhivanje zraka ispod skakačkih mjesta (bubble).
 
Rekonstrukcija tribina otvorenog bazena obuhvaćala je i djelomično natkrivanje prostora gledališta s izgradnjom VIP lože te prostora za komentatore i novinare. Rekonstrukcijom je dobiveno 980 sjedećih mjesta.
 
Završna faza uređenja kompleksa Bazena Kantrida uključivala je i uređenje plažnog pojasa u dužini od 350 metara i površini od 14.000 m², koje je obuhvaćalo uređenje same plaže Ploče sa završnim slojem od oblutaka, djelomično popločenje sunčališta, izgradnju šetnica, pristupnih stepenica, pješčanika za djecu u sklopu kojeg se nalazi i igralište odbojke na pijesku te zelene površine. Na plaži Ploče jučer je podignuta Plava zastava, međunarodno priznanje čistoće mora i kvalitetnih sadržaja na plažama.
 
Radovi su također uključivali krajobrazno uređenje okoliša bazena Kantrida veličine 4 hektara, sa sadnjom mediteranskog bilja.
 
U sklopu izgradnje V. završne faze kompleksa bazena izvedeni su i obimni radovi na izgradnji instalacije vodoopskrbe, oborinske odvodnje, odvodnje otpadnih voda, hidrantske mreže, elektroinstalacije, javna rasvjete, telekomunikacijskih instalacija, plinovoda, razglasa, videonadzora, videoprodukcije, sportske elektronike, sustav mobilne instalacije za sinkro plivanje i skokove u vodu, sustav semafora za prikaz rezultata, sustav mjerenja temperature vode, vlage, vanjske i unutarnje temperature, interfonski sustav, procesni videosustav za potrebe trenera i dr.
 
Radovi na gradnji započeli su 18. studenog 2009. godine, a završetak gradnje Bazena za skokove bio je 31. siječnja 2011. godine. Uređenje plažnog pojasa završeno je 15. ožujka 2011. godine te su u travnju 2011. godine ishodovane uporabne dozvole.
 
Investitor izgradnje je Rijeka sport, tvrtka u 100% vlasništvu Grada Rijeke. Projektant je Institut IGH d.d, radove je izvela poslovna udruga Strabaga i  GP Krka, nadzor je vršio IGH, dok je koordinator radova bila tvrtka Tim Rijeka.
 
Svečanost otvorenja bazena za skokove u vodu održana je 2. lipnja u večeršnjim satima, uz nastpu najboljih hrvatsih i talijanskih skakača.
(Objavljeno: 2. lipnja 2011., izvor www.rijeka.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".