Međunarodna arhitektonska nagrada Bazenima Kantrida

29. listopada 2009.

U njemačkom gradu Kölnu sinoć je održano svečano uručenje nagrada za sportske i rekreacijske objekte kao rezultat arhitektonskog natječaja u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) i Međunarodnog udruženja za sportske i rekreacijske objekte (IAKS). Bazenima Kantrida dodijeljena je brončana medalja u kategoriji objekata za vodene sportove kao i posebno priznanje (IPC Distinction) Međunarodnog paraolimpijskog odbora za objekte prilagođene osobama s invaliditetom.

Srebrna medalja u istoj kategoriji uručena je objektu Tschuggen Bergoase u Švicarskoj arhitekta Maria Botte, dok je zlato dodijeljeno Olimpijskom plivačkom centru u Pekingu. S obzirom na to da se nagrada zajednički dodjeljuje naručitelju i projektantu, nagrade za arhitekturu Bazena Kantrida su u ime Grada Rijeke primili Luciano Sušanj i direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac, a u ime projektanta arhitekti Pino i Alesandro Zoppini.
 
IOC/IAKS AWARD je jedina međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodjeljuje objektima za sport i rekreaciju koji se ističu dizajnom i funkcijom. Nagrađeni objekt može biti nova građevina ili već postojeći objekt koji je prethodno obnovljen ili moderniziran. Natječaj organiziraju Međunarodni olimpijski odbor (International Olympic Committee-IOC) i Međunarodno udruženje za  sportske i rekreacijske objekte (International Association for Sports and Leisure Facilities –IAKS), a nagrade se dodjeljuju svake dvije godine počevši od 1987. Zajedno s Međunarodnim paraolimpijskim odborom, IAKS također dodjeljuje priznanje IPC/IAKS Distinction sportskim objektima koji su prilagođeni osobama s invaliditetom.
 
Na natječaj se ove godine ukupno prijavilo 117 objekata iz 26 zemalja, a Bazeni Kantrida su nagrađeni u kategoriji objekata za vodene sportove za koju je ukupno pristiglo 29 prijava. Za IPC/IAKS Distinction, bilo je prijavljeno ukupno 54 objekta, a  nagrađeno 10.
(Objavljeno: 29. listopada 2009.)

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".