Međunarodni dan šuma 21.03.2022.

17. ožujka 2022.

Povodom Međunarodnog dana šuma 21. ožujka 2022. godine od 10 sati Astronomski centar Rijeka u suradnji s OGU Grada Rijeke za komunalni sustav, KD Čistoćom d.o.o. i O.Š. Gornja Vežica organizirat će akciju čišćenja parka šume Sveti Križ. S ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada, očuvanja šuma i bioraznolikosti, širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode, promociji pravila ponašanja u prirodi te edukaciji o važnosti boravka u prirodi i potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada ova akcija uključit će ukupno oko četrdesetak učenika i učitelja 5b i 6b razreda OŠ Vežica. Akcija čišćenja provest će se uz nadzor i vodstvo stručnog osoblja OGU Grada Rijeke za komunalni sustav i Astronomskog centra Rijeka koji će učenicima kroz rad objašnjavati posebnosti flore i faune parka šume Sveti Križ. Akcija čišćenja predviđa i dodatnu edukativnu pokaznu radionicu o autohtonim biljnim vrstama oko Astronomskog centra Rijeka. Radionica će se održati pod vodstvom Bie Gec, mag.ing.prosp.arch., djelatnice KD Čistoće d.o.o., tijekom koje će učenici naučiti prepoznati nekoliko autohtonih biljnih vrsta u okolišu, saznati o važnosti tih vrsta za ekosustav i o njihovoj primjeni u tradicijskoj medicini i kulinarstvu. KD Čistoća d.o.o. prigodno će osigurati sav materijal potreban za akciju čišćenja okoliša.

 

Više o park šumi Sveti Križ
Park šuma i brdo Sveti Križ u kojem je smješten Astronomski centar Rijeka smatra se najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, a od ožujka 2006. godine preventivno je zaštićeno kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Na njemu se nalazi i srednjovjekovna Crkva Svetog Križa po kojoj je cijela lokacija dobila naziv, a najkraći zapis glagoljice iz 13. stoljeća kao i kipić Rimske vučice pronađeni su upravo tamo. Na brdu prevladava prirodna submediteranska vegetacija, a njime prolazi i riječka šetnica na relaciji Plumbum -Trsat. Kao jedna od četiri vodospreme u sklopu 100 godina starog Gorskog vodovoda Trsat – Sušak, na brdu se nalazi vodosprema Sveti Križ. 

Više o Međunarodnom danu šuma
Na sjednici Generalne skupštine Europske poljoprivredne konfederacije 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća (ove godine pada 20. ožujka), 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosustava.
Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma (IDF). Danom obilježavanja želi se podići svijest o važnosti svih vrsta šuma. Na svaki Međunarodni dan šuma, države se potiču da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore kako bi organizirale aktivnosti koje uključuju šume i drveće, poput kampanja za sadnju drveća, akcija čišćenja i slično. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".