Nacionalni dan svemira Republike Italije u ACR-u

16. prosinca 2021.

Danas, 16. prosinca 2021. godine, povodom Nacionalnog dana svemira Republike Italije, ESA-in astronaut talijanske nacionalnosti Luca Parmitano spojio se on line s Astronomskim centrom Rijeka i Tehničkim muzejom u Zagrebu te održao kratku prezentaciju na talijanskom jeziku o aktivnostima na svojim misijama na Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Skup je organizirao Veleposlanstvo Republike Italije u RH, Generalni konzulat Italije u Rijeci, Astronomski centar Rijeka i Tehnički muzej u Zagrebu. Pored predstavnika organizatora, susretu u ACR-u prisustvovali su učenici i profesori 3. razreda Prirodoslovnog - matematičkog smjera Srednje talijanske škole Rijeka te g. Zdravko Ivanković, Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke. Moderator programa je bila gđa. Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka. Svi ostali zainteresirani skup su pratili live na Facebook stranici Astronomskog centra Rijeka. 

Nakon 20 minutne prezentacije astronauta Luke Parmitana o znanstvenim istraživanjima i svakodnevnom životu na Međunarodnoj svemirskoj postaji te svemirskim šetnjama, prisutni učenici imali su prigodu postavljati pitanja.  

Nakon održane prezentacije, učenici su nastavili posjet ACR-u u digitalnom planetariju s projekcijom FD filma „Od Zemlje do svemira“ i live prezentacijom „Do Mjeseca i dalje“.

 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".