Obilazak gradilišta Atletske dvorane Kantrida srpanj 2009

13. srpnja 2009.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac sa suradnicima obišli su gradilište Atletske dvorane Kantrida. Gradnja Atletske dvorane Kantrida, koja podrazumijeva izgradnju atletske dvorane, rekonstrukciju atletskog kluba i prelaganje javnog stubišta, krenula je u siječnju 2008. godine, a planira se da radovi budu gotovi do kraja godine.

Da je gradnja veliki iskorak za riječke atletičare, koji će dobiti vrhunske uvjete za treniranje, prilikom obilaska radilišta istaknula je atletičarka Vera Begić. Budući da je dvorana višenamjenska, kazao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj, moći će se tijekom cijele godine koristiti za razne sportove.
 
Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je najveća vrijednost izgradnje Atletske osiguranje uvjete mladima za bavljenje sportom, s obzirom na to da su veće šanse da će se iz velike baze rekreativaca i sportaša izdvojiti budući vrhunski sportaši.
 
Tijek radova na izgradnji Atletske dvorane
Rijeka sport d.o.o. u suradnji s Gradom Rijekom pokrenuo je u siječnju ove godine gradnju još jednog sportskog objekta – Atletske dvorana Kantrida.
 
Izvođač radova je Strabag d.o.o., a izgradnja Atletske dvorane Kantrida podrazumijeva izgradnju atletske dvorane, rekonstrukciju atletskog kluba i prelaganje javnog stubišta. Novi atletski kompleks Kantrida sastojat će se od atletske dvorane, atletskog kluba, te mosta, položenog iznad novog javnog stubišta, koji dvoranu i klub povezuje u funkcionalnu cjelinu za vježbanje atletskih i ostalih sportova.
 
Atletska dvorana namijenjena je pripremi/treningu atletskih ekipa i organizaciji dvoranskih sportskih natjecanja u atletici, ali i drugim dvoranskim sportovima (rukomet, košarka, odbojka, aerobic, sportsko penjanje i dr.).
 
Nakon formiranja i uređenja gradilišta, izvođač je izradio elaborat tehnologije građenja s rokovima gradnje po pojedinim građevinskim cjelinama.  Izvedeni su radovi na uklanjanju postojećih tribina, stupova, greda, ploča i zidova prostorija ispod tribina, te uklonjena oprema nekadašnjeg objekta atletskog kluba koji je srušen.
 
Tijekom započetog rušenja betonskog zida i iskopa uz stijenski zasjek Istarske ulice, utvrđena je potreba sanacije nestabilnog stijenskog zasjeka. Prema izrađenom projektu osiguranja zasjeka odmah se pristupilo radovima na zaštiti pokosa na način da su se koristila geotehnička sidra i torkret beton. Zbog vremena utrošenog na ovu sanaciju, dinamički plan realizacije cijelog projekta malo je promijenjen. Za sanaciju pokosa važno je napomenuti da su se, zbog sigurnosti, radovi izvodili sukcesivno po segmentima. U armirano-betonsku gredu pokosa ugrađeno je 52 m³ betona, a u pokos je zabušeno 90 komada samobušnih sidara i 55 komada štapnih sidara.
 
U svibnju je betonirana temeljna ploča, postavljena je hidroizolacija i krenulo se sa zidarskim radovima suterena za Atletski klub. Betonirane su horizotalne i vertikalne seklaže i nadvoji, te je izvedena ploča galerije kao i stubišta galerije. U tijeku su pripreme za betoniranje ploča kluba. Radili su se i zemljani radovi, iskopi za temelje i podtemelj spojnog mosta.
 
Nekadašnja kućica za prodaju karata za nogometne utakmice NK Rijeke je srušena i postavit će se privremeni objekt. Na atletskoj dvorani, u proteklom periodu, betonirani su temelji južnog dijela dvorane, te podložni beton na preostalom dijelu temelja južnog segmenta, a postavljena je i temeljna kanalizacija. Započelo se s betoniranjem ploča, te zidova suterena. Iskopi temelja za dvoranu su u tijeku.
 
Radovi su se izvodili i na javnom stubištu, pa se tako već betonira i dio zidova. Osim radova vidljivih na samom gradilištu u tijeku su i radionički radovi na izradi čelične konstrukcije krova atletske dvorane.
(Objavljeno: 13. srpnja 2009.) 
 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".