Obilazak nove sportske opreme Bazena Kantrida

6. veljače 2024.

U utorak, 6. veljače 2024. godine, u 10.30 sati, na Bazenima Kantrida , održalo se predstavljanje novo postavljene opreme - startnih blokovova OMEGA OSB11 i novog bazenskog dizala Bluone za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. 
Događaju su prisustvovali, Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, Ana Trošelj, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Iva Erceg, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Zajdnice sportova Grada Rijeka, Željko Jovanović, povjerenik Predsjednik Republike Hrvatske za sport, Igor Butorac, direktor Rijekasporta d.o.o.
S ciljem modernizacije bazenskog kompleksa te njegove dodatne prilagodbe osobama s invaliditetom, na Bazenima Kantrida postavljeni su novi startni blokovi te novo bazensko dizalo.
Novi startni blokovi 
U sklopu modernizacije postojeći startni blokovi OMEGA OSB09 zamijeni su s 10 novih startnih blokova OMEGA OSB11. 
Novi startni blokovi su kompatibilni s postojećom Omega Ares tehnologijom podataka koja je trenutno instalirana na Bazenima Kantrida, a sve u svrhu moderniziranja i nadogradnje postojeće opreme za mjerenje vremena.
Novi blokovi opremljeni su s novim glavnim elektroničkim mjeračem, RBD-om (relay break detection) i opremom za leđni start OBL (Omega backstroke ledge), odnosno elektroničkom detekcijom preranog starta.
Naime, startni blokovi  OMEGA OSB11  koriste princip „atletskih startnih blokova" koji u odnosu na "tradicionalne" startne blokove kao oslonac stražnje noge imaju petu po uzoru na atletski start. Nova tehnologija omogućuje bržu reakciju kod starta i jače odguravanje čime se, dokazano, osjetno popravlja sportski rezultat. 

Zahvaljujući ovoj modernizaciji sportske opreme Bazeni Kantrida ostaju i nadalje konkurentno plivalište za organizaciju europskih i svjetskih plivačka natjecanja te atraktivna lokacija za pripreme svjetskih reprezentacija.  
Također, novi startni blokovi poboljšat će kvalitetu treninga sportaša i sportašica plivačkih klubova koji treniraju na Bazenima Kantrida jer su im uvjeti treninga sada postali istovjetni uvjetima na natjecanjima.  

Novo bazensko dizalo
Novo bazensko dizalo Bluone je brz, siguran i udoban uređaj za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Njegova je posebnost što omogućava prijevoz i uspinjanje korisnika direktno od svlačionice do ulaza u bazen.
Dizalo ne zahtijeva pričvršćivanje za pod, jednostavno je za korištenje, sigurno i udobno. Nosivost dizala je 110 kg, vrijeme spuštanja korisnika u bazen 23 sekunde, a vrijeme podizanja 17 sekundi. 
            
Ukupna vrijednost nabavke i radova instalacije novih startnih blokova te pokretne dizalice za osobe s invaliditetom iznosi 71.931,25,00 €. Cijena nabavke i montaže startnih blokova iznosila je 63.225,00 s PDV-om, a nabava novog bazenskog dizala 8.706,25 s PDV-om 
Za nabavku nove sportske opreme na Bazenima Kantrida Grad Rijeka je u proračunu osigurao 39.323,12 €dok je preostali iznos u visini od 32.608,13 € sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".