Otvoreni trening i media day Plivačke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država na Bazenima Kantrida

17. srpnja 2017.

Svjetski poznati plivači, članovi plivačke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, po drugi put odrađuju trening kamp na Bazenima Kantrida u Rijeci. Trening kamp, u trajanju od 12. do 19. srpnja 2017. godine prethodi 17. po redu Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Budimpešti koje se održava od 14. do 30. srpnja.
Za što bolje pripremu za ostvarivanje vrhunskih rezultata, na Bazenima Kantrida 45 plivača i plivačica treninge odrađuju u 2 olimpijska bazena, unutarnjem i vanjskom, te u Bazenu za skokove u vodu. Za njihovu kvalitetnu izvedbu brine se ukupno 25 članova osoblja (treneri, nutricionisti, psiholozi, liječnici) koji su maksimalno posvećeni sportašima.
U subotu, 15. srpnja, održao se media day kako bi se plivači i treneri obratili predstavnicima medija, a za vrijeme jutarnjeg treninga, od 9.00 do 10.30 sati, svoje idole su pratili oni najmlađi, članovi riječkih sportskih klubova koji treniraju na Bazenima Kantrida.
Konferenciji za novinare prisustvovali su direktor plivačke reprezentacije SAD-a, Francis Busch, gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Vera Begić Blečić te direktor Rijeka sporta d.o.o., Zlatan Hreljac, te svjetski poznati sportaši: Katie Ledecky, Matt Grevers, Elizabeth Beisel, Nathan Adrian i Ryan Murphy koji su se pridružili ostalim sudionicima konferencije i obratili se predstavnicima medija.
Direktor plivačke reprezentacije, Francis Busch, nakon ovog prvenstva odlazi u mirovinu, te mu je ovo zadnji trening kamp.
Na konferenciji za medije, direktor Busch je rekao:
„Prvi put je bilo čudesno, sada je još bolje. Ovo mjesto je predivno i počašćeni smo. Želim zahvaliti domaćinu koji je odgovorio na sve naše zahtjeve i pitam se zašto se sve reprezentacije ne dolaze pripremati u Rijeku. Malo sam emotivan zbog svog odlaska s funkcije direktora, ali siguran sam da će naši plivači i nakon mog odlaska, kada neko veliko natjecanje bude organizirano u Europi, nastaviti dolaziti ovdje. Ovo je kompleks koji inspirira.“
Prilikom prošlog boravka na Bazenima Kantrida, direktor Busch je izjavio:
„Ovdje je predivno. Plivači i članovi reprezentacije kažu da imaju osjećaj da su umrli i stigli u raj koliko je lijepo. Vrlo smo srdačno primljeni i dobili sve što nam je potrebno za trening i više od toga. Skoro pa ne bi ni otišli koliko nam je dobro. Da nije pred nama natjecanje, ostali bi i duže. Svjetsko prvenstvo 2017. godine održava se u Budimpešti i nadamo se da ćemo svoje pripreme odraditi na Bazenima Kantrida.“
Nathan Adrian (28 godina) peterostruki osvajač zlata na Olimpijskim igrama (2008, 2012 i 2016) kao i osvajač 1 srebrne i 2 brončane olimpijske medalje.
Trenutno drži američki rekord u disciplini 50 m slobodno, a osvojio je ukupno 28 medalja na međunarodnim natjecanjima: 17 zlata, 6 srebra i 5 bronci.
Na OI 2016 zajedno s Michaelom Phelpsom, Caelebom Dresselom i Ryanom Heldom osvojio zlatnu medalju u disciplini 4x100 m slobodno kao i brončane medalje na 50 m i 100 m slobodno.
Elizabeth Beisel (24 godine) je američka plivačica koje se specijalizirala za utrke leđnim stilom i mješovito.
Ukupno je osvojila 9 medalja na značajnim međunarodnim natjecanjima, 4 zlata, 1 srebro i 4 bronce.
Matt Grevers (32 godine) natječe se u utrkama leđnim i slobodnim stilom. Ukupno je osvojio 33 medalje (14 zlatnih, 12 srebrnih i 7 brončanih), a na Olimpijskim igrama ukupno je osvojio 6 medalja.
Katie Ledecky (20 godina) ukupno je osvojila 20 medalja (19 zlata i 1 srebro), a svjetske rekorde je srušila 13 puta.
Na svojim prvim Olimpijskim igrama u Londonu 2012, osvojila je zlato u disciplini 800 m slobodno, a 4 godine kasnije, na OI u Riu osvojila je 4 zlatne medalje i 1 srebrnu medalju uz rušenje 2 svjetska rekorda. Trenutno drži 3 svjetska rekorda.
Kad je s reprezentacijom zadnji put bila na pripremama na Bazenima Kantrida, 2015. godine prije svjetskog prvenstva u Kazanu, na spomenutom natjecanju je osvojila zlatnu medalju u 4 discipline: 200 m slobodno, 400 m  slobodno, 800 m slobodno i 1500 m slobodno.
 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".