Ugradnja novih startnih blokova i novog dizala na Bazenima Kantrida

20. prosinca 2023.

S današnjim danom su na Bazenima Kantrida završeni radovi postavljanja novih startnih blokova te puštanja u pogon novog bazenskog dizala za osobe s invaliditetom.

Nabava novih startnih blokova je provedena uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta. Novi startni blokovi OMEGA OSB11 (10 komada) zamijenili su postojeće startne blokove OMEGA OSB09. Novi startni blokovi su kompatibilni sa postojećom Omega Ares tehnologijom podataka koja je trenutno instalirana na bazenima, a sve u svrhu moderniziranja i nadogradnje postojeće opreme za mjerenje vremena. Sve navedeno potrebno je kako bi se održao korak sa konkurentskim plivalištima te dodatno privuklo vrhunske svjetske reprezentacije da i dalje koriste naš bazenski kompleks za pripreme, a isto  tako i za organizaciju svjetskih i europskih natjecanja koja su nemoguća bez vrhunske nove tehnologije mjerenja. Novi startni blokovi poboljšati će također kvalitetu samog treninga  naših sportaša jer će uvjeti treninga postati istovjetni uvjetima natjecanja: 50% ulaza korisnika Bazena Kantrida čine upravo sportašice i sportaši plivačkih klubova.

Novi blokovi opremljeni su novim glavnim elektroničkim mjeračem, RBD-om (relay break detection) i opremom za leđni start OBL (Omega backstroke ledge),  odnosno elektroničkom detekcijom preranog starta te ostalom pratećom opremom. Startni blokovi OMEGA OSB11 koriste princip „atletskih startnih blokova" koji u odnosu na "tradicionalne" startne blokove kao oslonac stražnje noge imaju petu po uzoru na atletski start. Navedena  tehnologija omogućuje bržu reakciju kod starta i jače odgurivanje čime dokazano osjetno popravlja sportski rezultat. Ista situacija je i s osloncem za start pri leđnom plivanju.

Novo bazensko dizalo Bluone je brz, siguran i udoban uređaj za prijevoz osoba s invaliditetom ili smanjenom mogućnosti kretanja. Njegova inovativnost se očituje u mogućnosti prijevoza i uspinjanja osoba direktno od svlačionice do ulaza u bazen. Dizalo Bluone ne zahtijeva pričvršćivanje za pod i lako se koristi. Osoba sjedi na sjedalu i vozi se do ruba bazena. Na rubu bazena dizalo se zakoči i pomoću gumba osoba se polako spušta u vodu. Udobnost korisnika postiže se kvalitetnim kotačima koji neutraliziraju prelazak preko neravnina,  sigurnosnom pojasu te dodacima poput naslona za glavu i noge. Nosivost dizala je 110 kg, vrijeme spuštanja korisnika u bazen 23 sekunde, a vrijeme podizanja 17 sekundi. 

Za nabavu te instalaciju novih startnih blokova i novog bazenskog dizala za osobe s invaliditetom planirana su sredstva u iznosu od 72.500,00 €. Putem natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini pokrenutog od strane Ministarstva turizma i sporta odobrena su nam sredstva u visini 32.608,13 eura bez PDV-a. 
 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".