Astronomski centar Rijeka

Carstvo svjetlosti

Carstvo svjetlosti
  • Žanr: 
  • Trajanje filma: 
  • Jezici prikazivanja: engleski, njemački, francuski, ruski, španjolski, talijanski, hrvatski
  • Naziv filma u originalu: Realm of Light
Redatelj Peter Popp
Producent Rita-Graciela Werner
Pisci Erik Frimannslund Brede    Peter Popp    Rita-Graciela Werner Gerry Winter
Ideja Rita-Graciela Werner
Produkcijski dizajner / Umjetnički direktor Eckhard Rocholl
Filmski urednik Fritjof Krahl
Izvorna glazba Florian Kaeppler & Daniel Requardt
Direktor tehnike Robert Zeltsch
Umjetnički ko-direktor  Chris Dreher
Obrada / Realizacija  Raul Erdossy
Izvršni producent SOFTMACHINDE GMBH
SOFMACHINE http://www.softmachine.de/

 

Sadržaj filma

Carstvo svjetlosti je film koji nas zadivljujućim i do sada neviđenim slikama odvodi na čudnovato putovanje kroz Svemir i vrijeme te ujedno svjedoči o životu i njegovoj evoluciji od Velikog praska do modernog doba. S obzirom da je snimljen za prikazivanje na kupoli planetarija (360°), doživljaj gledanja je mnogostruko jači.

Djelo je fenomenalna avantura nadahnuta poezijom i predivnim glazbenim i zvučnim efektima, koji će Vam pružiti nezaboravno iskustvo gledanja filma u planetariju.

Zadiviti i nadahnuti gledatelje svih uzrasta i potaknuti ih na razmišljanje o svjetlu koje se nalazi u svemu što nas okružuje. Film je nevjerojatna priča o evoluciji života na Zemlji, scene kakvih se ne možete nagledati i izvanredna glazba jamče jedinstven ugođaj. Od Velikog praska do modernog doba, gledatelje svih uzrasta će zahvaljujući ovom upečatljivom iskustvu zasigurno oduševiti razna čuda prirode i snaga ljudske znatiželje. Carstvo svjetlosti nam kroz svoj poetični izražaj i ideje nadahnute filozofskim mislima pripovijeda 13 milijardi godina staru priču o Svemiru, priču pred kojom niti naše srce niti naš um ne mogu ostati ravnodušni.

Nagrade

Film Carstvo svjetlosti osvojio je mnoge nagrade na eminentnim festivalima za prikazivanje filmova u planetariju kao što su Domefest (SAD), Immersive Film Festival (Portugal), Fulldome Festival (Njemačka) i International Planetarium Movie Festival (Južna Koreja).

Recenzije

O kvaliteti, inovaciji i cjelokupnom dojmu filma Carstvo svjetlosti, osim festivalskih nagrada, svjedoče i brojni citati eminentnih stručnjaka s područja astronomije i filma:
„Veličanstvene scene, nadahnjujuća glazba, sjajne ideje i poetični izražaj filma Carstvo svjetlosti slave savršenstvo prirode i briljantnost ljudskog uma. Unatoč poučnoj komponenti, ovaj film je poput  ljubavnog pisma koje neće ostaviti ravnodušnim niti naš um, niti naše srce. Jednom riječju, publika ima priliku uživati u jedinstvenom, nadahnjujućem iskustvu, neovisno o dobi i interesima pojedinaca.“

David Beining, Direktor imerzivnih medija, ARTS Lab, University of New Mexico, Izvršni direktor međunarodnog filmskog festivala DomeFest

 

„Ovo je uistinu prekrasna predstava i po pitanju vizualnog dojma i što se tiče same priče. Film u samo 24 minute na vrlo elegantan način pripovijeda povijest Svemira staru 13.73 milijarde godina. Veličanstvene slike i poetični izražaj se jednostavno ne mogu opisati riječima. Samo oni koji pogledaju film će moći uistinu shvatiti o čemu govorim. Ovaj film bi trebalo prikazati u svakom planetariju koji istinski drži do znanosti i umjetnosti.“

Dionysos Simopoulos, Direktor planetarija Eugenides, Atena, Grčka

 

„Iznimno sam oduševljen filmom Carstvo svjetlosti te mislim kako su Peter Popp, Rita-Graciela Werner i svi koji su sudjelovali u snimanju filma vrlo dobro prepoznali potencijal i snagu priče o Svemiru, koja zahvaljujući odlično iskorištenim posebnostima planetarija i kupole kao jedinstvenog prostora za prikazivanje filmova gledatelje u tren oka teleportira u prostranstva Svemira. Da pojednostavim, producenti ovog filma su majstori svog zanata u punom smislu te riječi.“

Hue Walker, Stručnjak za razvoj multimedije, ARTS Lab, University of New Mexico

Kako se stvarao film

 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".