Astronomski centar Rijeka

Povratak na Mjesec: zauvijek

Povratak na Mjesec: zauvijek
  • Žanr: dokumentarni film
  • Trajanje filma: 23 minute
  • Jezici prikazivanja: engleski, francuski, hrvatski
  • Naziv filma u originalu: Back to the Moon

Povratak na Mjesec: zauvijek dokumentarni je film o natjecanju Google Lunar XPrize koje će nagradom od 30 milijuna dolara nagraditi tim znanstvenika koji do kraja 2017. godine uspiju spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca.

Osim o samoj nagradi i uvjetima za osvajanje novčane nagrade, gledatelji će se prisjetiti posljednje u nizu misija Apollo koje su u razdoblju od 1961. do 1972. godine rezultirale čovjekovim spuštanjem na Mjesec.

Razlozi ponovnog istraživanja Mjeseca su  njegovi resursi, koji bi se mogli iskoristiti kako na Zemlji tako i na drugim planetima što gledateljima daje sasvim novu perspektivu osvajanja Svemira.

Film će spomenuti i prijašnje projekte koji su novčanom nagradom stimulirali značajna postignuća, npr. let preko Atlantika.

O važnosti projekta svjedoči i broj prijavljenih timova iz svih dijelova svijeta, a neki od njih u filmu predstavljaju prototip svoje letjelice.

Svi gledatelji moći će vidjeti i simulaciju budućih baza na površini Mjeseca, što bi, uz Mjesečeve vrijedne resurse i razvoj znanosti, mogla postati stvarnost te bi se moglo bez zadrške reći da će ovog puta slijetanje na Mjesec biti s ciljem povratka zauvijek.

Film trajanja 23 minute kreirao je NSC Creative kako bi promovirao Google Lunar XPrize. Sama ideja o takvom natjecanju krenula je od činjenice da su za veliki pothvat kao što je spuštanje na Mjesec potrebna značajna financijska sredstva, a povijest je pokazala da vlade zemalja nisu efikasno utrošila sredstva na istraživanje Svemira. Velika tvrtka kao što je Google osigurala je fond od 30 milijuna dolara za privatni tim koji uspije: izraditi letjelicu koja će sigurno sletjeti na površinu Mjeseca, putovati 500 metara iznad, ispod ili po Mjesečevoj površini, i pokrenuti emitiranje s Mjeseca (''Mooncast'') koje će se moći pogledati sa Zemlje.

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik; pripovjedač je stand up komičar Ivan Šarić, a glasove su posudili glumac David Petrović, glazbenik i glazbeni producent Olja Dešić te članovi Studija Maraton Maša Basara, Sandra Polić Živković i Frano Živković.

Tekst s engleskog prevela je Kristina Bedić.

Nagrade

Film je do sada osvojio dvije međunarodne nagrade i to Best Planetarian Choice, na festivalu u organizaciji Međunarodnog udruženja planetarija Macao Interenational Fulldome Festival 2014. godine te Producer's award na Fulldome Festivalu u Jeni u Njemačkoj također 2014. godine.

O natjecanju Google Lunar XPrize

Natjecanje Google Lunar XPrize najavljeno je 13. rujna 2007. godine, a datum završetka natjecanja pomicao se više puta.

Cilj natjecanja je poticati inovacije i poduzetništvo, omogućiti jeftin i efikasan pristup Mjesecu, te ljudima diljem svijeta predstaviti znanost, tehnologiju i inovacije.

Velika tvrtka kao što je Google osigurala je fond od 30 milijuna dolara za privatni tim koji uspije: izraditi letjelicu koja će sigurno sletjeti na površinu Mjeseca, putovati 500 metara iznad, ispod ili po Mjesečevoj površini, i pokrenuti emitiranje s Mjeseca (''Mooncast'') koje će se moći pogledati sa Zemlje.

Na samom početku natjecanja, znanstvenici su formirali 33 tima iz svih dijelova svijeta. Kako vrijeme prolazi, timovi odustaju zbog različitih razloga i za sada je u svemirskoj utrci ostalo još 18 timova.

Tim Stellar, kao jedan od preostalih timova, međunarodni je tim u koji su uključeni i hrvatski znanstvenici. Tim broji preko 40 znanstvenika iz cijelog svijeta, a vođa tima je Stjepan Bedić iz Hrvatske.

Trenutni rok za izvršenje misije je 31. prosinca 2017. godine.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".