Astronomski centar Rijeka

Priča o pogledu

Priča o pogledu
  • Žanr: dokumentarni film
  • Trajanje filma: 26 minuta
  • Jezici prikazivanja: engleski, hrvatski
  • Naziv filma u originalu: SEEING! A Photon´s Journey Across Space, Time and Mind

Sadržaj filma

Priča o pogledu je 26-minutni film za planetarij koji objašnjava kako funkcionira ljudsko osjetilo vida. Snimke iz različitih dijelova života uključujući ljude, krajolike, nebo, životinjski svijet i Svemir, pozadina su za realistične animacije koje stvaraju priču o putovanju fotona iz središta udaljene zvijezde, kroz galaksiju do oka mladog promatrača. Putovanje fotona završava kada se njegova energija pretvori u električni živčani impuls koji zatim putuje do ljudskog mozga i u različitim centrima stvara sliku koju ljudski um vidi.

Autor, scenarist i redatelj filma je Kris Koenig, a producenti su Kris Koenig i Anita Ingrao.

Film Priča o pogledu, originalnog naziva SEEING! A Photon´s Journey Across Space, Time and Mind, nastao je prema jednosatnom dokumentarcu tvrtke Koenig Films, a produciranog za PBS, Sight The Story of Vision. U originalnoj američkoj verziji pripovjedač u filmu je poznati američki astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson.

U hrvatskoj verziji glas posuđuje Sanja Doležal Šarić.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".