Astronomski centar Rijeka

Prošlost i sadašnjost

Prošlost i sadašnjost

Zgrada u kojoj je u travnju 2009. godine otvoren suvremeni Astronomski centar Rijeka nalazi se na grebenu brda Sv. Križ, u Rijeci. 

Objekt je sagrađen 1941. godine kao vojna utvrda za potrebe vojske u II. svjetskom ratu.  Smješten je unutar parka – šume s prirodnom submediteranskom vegetacijom, niskim drvećem i šikarom. Unutar parka nalazi se i Crkvica sv. Križa, a Sveti Križ je ujedno i najstariji arheološki lokalitet u Rijeci.

Uz podršku Grada Rijeke i Zajednice tehničke kulture Rijeka te zalaganjem članova Akademskog astronomskog društva Rijeka u objekt je 2001. godine ugrađen teleskop i pokretna astronomska kupola, čime je osnovana prva riječka zvjezdarnica.

Tijekom 2004. godine članovi Akademskog astronomskog društva došli su na ideju proširiti zvjezdarnicu u Astronomski centar. Uz podršku riječke gradske uprave i projektni tim stručnjaka krenulo se u realizaciju.

Astronomski centar Rijeka formiran je interpolacijom nove dvorane planetarija u postojeću utvrdu zvjezdarnice. Ovakvo oblikovno rješenje ima i posebno simboličko značenje. Izdvajaju se zvjezdarnica s teleskopom, smješten unutar sferne kupole (stvarna slika Svemira) i  nasuprot njemu planetarij, smješten u geometrijskom tijelu poliedra (simulirana slika Svemira). I zvjezdarnica i planetarij dva su značajna i neizostavna sadržaja za bolje razumijevanje astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim udaljenostima.

U planetariju se prikazuju filmovi i prezentacije uživo putem najnovije digitalne tehnologije. Dvorana ima 50 sjedećih mjesta, s udobnim stolicama nagnutog naslona kako bi se što kvalitetnije mogla promatrati projekcija nebeskog svoda i nebeskih tijela na stropnoj kupoli promjera 8 metara. Osigurana su i 2 mjesta za osobe s poteškoćama u kretanju.

Pomoću digitalnih projektora i posebne računalne instalacije omogućen je i prijenos stvarne slike svemira vidljive iz teleskopa zvjezdarnice. To je osobito korisno za praćenje pojedinih atraktivnih astronomskih pojava poput pomračenja Sunca ili Mjeseca, praćenje meteorskih kiša ili tranzita pojedinih nebeskih tijela. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".