Astronomski centar Rijeka

U potrazi za kometima

  • način izvođenja: stručno vođena interaktivna prezentacija
  • trajanje prezentacije: 
  • preporučljiva dob: učenici viših razreda osnovne škole

Ova interaktivna prezentacija koja se prikazuje u digitalnom planetariju (360˚) počinje s pričom o poznatom francuskom astronomu iz 18. stoljeća, Charlessu Messieru koji se bavio otkrivanjem i proučavanjem kometa.

U ono vrijeme tadašnji astronomi su veoma lako mogli zamjeniti komete s fiksnim magličastim objektima koji su nepomični u odnosu na zvijezde. Zbog toga Charless Messier kreće u izradu kataloga navedenih objekata. Messier je ukupno otkrio 13 kometa, a ironično, postao je poznat upravo po svom katalogu koji danas broji 110 objekata i koji su mu smetali kod otkrivanja kometa. Njihova priroda dokučena je tek u 20. stoljeću.

U prezentaciji na kupoli promjera 8 metara posjetitelji će moći doživjeti ljepote i upoznati specifičnosti pojedinih objekata. Stručni edukatori objasnit će i kako i s kojim instrumentima promatrati objekte, te u kojem se periodu oni najbolje vide. Na kraju vas upoznaju s amaterskim promatračkim natjecanjem "Messierovi maratonom" koji se redovito održava svake godine u svijetu i kod nas. Posebno vas, tijekom projekcije, voditelji potiču da i sami postanete istraživači Messierovih objekata. Na koji način? Na vama je da otkrijete. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".