Bazeni Kantrida

Osobe s invaliditetom

Prilagođenost svih objekata osobama s invaliditetom - tablica

Bazeni za osobe s invaliditetom

Kod projektiranja i izgradnje Bazena Kantrida puno se pažnje polagalo prilagodbi objekata za osobe s invaliditetom, a u iznalaženje najboljih rješenja tijekom gradnje bile su uključene i udruge za osobe s invaliditetom. 

Pristup trgu i ugostiteljskom objektu s terasom na krovu garažnog objekta s Istarske ulice omogućen je pristupnim rampama.

Pristup osoba s invaliditetom do Bazena Kantrida moguć je iz prostora javne garaže Rijeka plusa, gdje je osigurano 8 parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Silazak do trga ispred glavnog ulaza u bazene moguć je dizalom, u kojem su ugrađene tipke s brojevima katova na Braileovom pismu.
 
Na razini glavnog ulaza u Bazene Kantrida nalazi se recepcija i svlačionice sa sanitarnim čvorom prilagođenim osobama s invaliditetom.
 
Iz svlačionica je dizalom, koje je prilagođeno i osobama s invaliditetom, omogućen pristup Olimpijskom bazenu 1 (dvoranskom plivalištu), 25-metarskom bazenu te Mali bazen. Preko pristupnih rampi i podizne platforme osobe s invaliditetom mogu doći izravno iz svlačionica do Olimpijskog bazena 2 (otvorenog plivališta) te do bazena za skokove u vodu, što znači da osobe s invaliditetom na bazenskim plohama ne nailaze na arhitektonske barijere.
 
Lakšem kretanju slijepih i slabovidnih osoba namijenjene su i posebne oznake na podovima bazenskog kompleksa. Naime, svi pravci kretanja označeni su trakama u bijeloj ili žutoj boji, a osim bojom, od okolnog poda razlikuju se i po teksturi, kako bi ih slabovidne osobe lakše pratile.
 
Bazeni Kantrida raspolažu s fiksnim i pokretnim dizalom, kojima se osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama omogućava ulazak u bazene, odnosno izlazak iz njih. Dizalo se može, prema potrebi, premještati s jednog bazena na drugi. Osoblje Bazena Kantrida educirano je za rukovanje dizalom te uvijek stoji na raspolaganju osobama smanjenje pokretljivosti. 

Za osobe u invalidskim kolicima predviđena su posebno označena mjesta na tribinima za gledatelje. Također, na tribinama postoji i nužnik prilagođen osobama s invaliditetom.

Preko vanjskih platformi osobama s invaliditetom osiguran je pristup plaži Ploče. Prva platforma nalazi se na vanjskoj terasi caffe bara pored recepcije, kojom se diže na sunčalište te se platformom koja je smještena na kraju sunčališta spuštaju na plažu gdje je daljnje kretanje omogućeno po šetnici i rampama. U istočnom dijelu plaže instalirana je još jedna platform, koja omogućuje spuštanje na samu plažu. Na zapadnom je dijelu plaže izvedena rampa za spuštanje u more te uređeno sunčalište za osobe sa invaliditetom. Platformom se lako koristiti – potrebno je samo tijekom vožnje držati pritisnut gumb. 
U organizaciji Plivačkog kluba Forca i Udruge roditelja osoba s invaliditetom Sunce na Bazenima Kantrida redovito se održavaju treninzi za osobe s invaliditetom.
 
Ovako prilagođeni bazenski kompleks ne olakšava samo svakodnevno korištenje za osobe s invaliditetom, već omogućava i organizaciju plivačkih natjecanja za osobe s invaliditetom na najkvalitetnijoj razini u Hrvatskoj.

Potvrda kvalitete izrade i funkcionalnosti kompleksa je dobivena posebna nagrada na svjetskoj razini. Naime, riječkom sportskom kompleksu dodijeljeno je priznanje Međunarodnog paraolimpijskog odbora, IPC Distinction, koje se uručuje sportskim objektima prilagođenima osobama s invaliditetom.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".