Centar Zamet

Gradska knjižnica Rijeka – Ogranak Zamet

Gradska knjižnica Rijeka – Ogranak Zamet

Radno vrijeme:

  • ponedjeljak, utorak, srijeda, petak: 8 - 20 sati
  • četvrtak: 12 - 20 sati
  • subota: 8 - 13 sati

Kontakt

O Ogranku Zamet GKR

Ogranak Zamet Gradske knjižnice Rijeka nalazi se u sklopu kompleksa Centra Zamet, a do njega se može doći stepeništem te dizalom. Ogranak Zamet ima površinu od 409 m² i broji oko 2000 članova, od najmlađe predškolske dobi do korisnika u visokim godinama treće životne dobi. Knjižnični fond čini 28.443 svezaka knjiga, 561 video-DVD-a, oko 338 multimedijalnih CD-a, te zbirka zvučnih knjiga za djecu i odrasle. U Ogranku s korisnicima rade četiri knjižničarke.


Ogranak Zamet kvartovska je knjižnica (do koje se nerijetko dolazi u papučama i trenerci) koja žiteljima velikih naselja u zapadnom dijelu grada (Zamet, Kantrida, Srdoči) nudi atmosferu dnevnog boravka. Pored provođenja slobodnog vremena, korisnici ovdje mogu zadovoljiti  intelektualne, odgojne, socijalne, kulturne i informacijske potrebe u opuštajućem prostoru i uz prijateljski pristup djelatnica.
 
Knjižnica s posebnom radošću brine o čitateljskim potrebama i afinitetima svojih odraslih čitatelja te će knjižničarke uvijek rado preporučiti knjigu i porazgovarati o pročitanome. Jedna od novijih usluga jest i samoučenje stranih jezika na računalima uz pomoć specijaliziranih multimedijalnih programa. Korisnicima je na raspolaganju usluga pristupa internetu te čitaonica u kojoj svakodnevno mogu čitati dnevne novine i časopise.
 
Knjižnica posebnu pažnju poklanja djeci i mladima. Kutak za predškolce osim uobičajenih slikovnica nudi i nove didaktičke igračke te je ugodan prostor u kojem najmlađi korisnici zajedno s roditeljima kvalitetno provode slobodno vrijeme. Njima je namijenjena i pričaonica koja se održava jednom tjedno pod nazivom "Pssst… priča!". Za djecu mlađe osnovnoškolske dobi jednom mjesečno se održava čitateljski klub pod nazivom "Dugine čarolije", dok se tinejdžeri u knjižnici okupljaju dva puta mjesečno, u čitateljskom klubu "(Su)mrak knjiga!" i radionici rasprave "Ajmo, goli!". Time se knjižnica aktivno uključuje u život svojih mladih susjeda nudeći im prostor za provođenje slobodnog vremena i sigurno odrastanje.

Ogranak Zamet kroz povijest

Počeci knjižničarske djelatnosti na Zametu sežu u razdoblje čitaoničkog pokreta u Hrvatskoj. Prva čitaonica na Zametu spominje se u sastavu društva "Sloga", koje je osnovano  1901. godine. Inicijator osnivanja prve zametske knjižnice, 1914. godine, koja se kasnije spominje pod imenom Pučka knjižnica Zamet bio je Branko Rubeša, koji je ujedno bio i prvi knjižničar. On je ostvario suradnju  sa sušačkim kulturnim društvom  "Jurislav Janušić", koje je ustupilo početnu zbirku od 400 knjiga na hrvatskom jeziku. Knjižnica je bila smještena u kući Pletenac. Knjižničari Branko Rubeša, Josip Jurdana i Josip Brusić radili su besplatno, a knjige su se nabavljale od upisnine, članarine i posudbine.

Početkom 50-tih godina Knjižnica djeluje u sklopu kulturno-umjetničkog društva "Ante Pilepić" na području takozvanog prvog rajona, zajedno s Narodnom čitaonicom Mlaka, koja je stručno potpomaže. Od 1958. godine djeluje u prostorijama Doma "Partizan" pod nazivom Narodna knjižnica i čitaonica Zamet kada i formalno-pravno postaje ogranak Narodne knjižnice Mlaka. Iste se godine otvara i tzv. Pionirska knjižnica, odnosno dječji odjel. U to je vrijeme u njoj kao volonterka radila knjižničarka Marija Jurdana, starijim Zamećanima poznata kao teta Mimica.
 
Šezdesetih godina na području Zameta djeluje nekoliko stacionarnih i pokretnih biblioteka, uključujući pripojene čitaonice izvan grada Rijeke: kastavsku Čitalnicu koja je 1956. godine proslavila 90. obljetnicu, te Čitaonicu Srdoči koja je 1955. obilježila 50. godišnjicu rada. Godine 1962. knjižnice u Rijeci se ujedinjuju u jednu ustanovu - Gradsku biblioteka Rijeka. Dana 6. ožujka 1978. godine Narodna čitaonica "Zamet" je svečano otvorena u novom  prostoru nebodera u Ulici Ante Pilepića 1, nakon preseljenja iz neprikladnih prostorija Doma "Partizan". Taj se prostor obnavlja i uređuje 1987. te 2007. godine.
 
Nakon 30 godina rada u tom prostoru, početkom desetog mjeseca 2009.g. knjižnica seli u novoizgrađeni Centar Zamet. U atraktivnom novom prostoru, koji je  dio novog zametskog središta i s njime u arhitektonskom i funkcionalnom skladu, zadovoljeni su knjižnični standardi, uključujući i mogućnost pristupa osobama s teškoćama u kretanju. Knjižnica je  opremljena novim dizajniranim namještajem s novim sadržajno - programskim cjelinama: čitaonicom periodike, velikim izložbenim prostorom, dječjim odjelom s kutkom za predškolce, prostorom za tinejdžere i čitaonicom referentne građe.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".