Centar Zamet

O Centru Zamet

O Centru Zamet

Centar Zamet nalazi se na Zametu. Objekt je izgrađen 2009. godine.

Osnovna namjena objekta je za sportove: badminton, košarka, mali nogomet, ples, rukomet i stolni tenis. Uz to objekt se povremeno koristi za turnire i rekreaciju.

Glavni dio objekta čini glavno borilište (površine 2.280 m2 s uvučenim tribinama), a dopunjavaju ga mala dvorana (konferencijska dvorana), VIP prostor, fitness, sauna za sportaše, uredski prostori, komercijalni prostori te pomoćni prostori.

  • Gledalište: glavne tribine 2.198 sjedećih mjesta, vip tribina 128 sjedećih mjesta te 23 mjesta za osobe s invaliditetom
  • Javni prijevoz: objekt je sa središtem grada povezan autobusnim linijama br. 2 i 2a, a sa središtem grada i Gornjim Zametom linijom br. 3a
  • Bruto tlocrtna površina građevine: /

 

 

Povijest

U rujnu 2009. svečano je otvoren Centar Zamet. Riječ je o suvremenom javnom kompleksu smještenom pokraj tržnice i osnovne škole, a u kojem se uz dvoranu nalaze knjižnica, ured Mjesnog odbora, brojni komercijalni sadržaji, javni trg i javna garaža: kompleks predstavlja društveni, sportski i poslovni centar zapadnog dijela grada Rijeke.

Rijeka sport d.o.o. je prijavio početak građenja 21.12.2007. godine, a 15. travnja 2008. godine svečanošću polaganja kamena temeljca počela je gradnja Centra Zamet.

Prostor glavnog borilišta dvorane zbog teleskopskih tribina omogućuje pretvaranje partera u dva usporedna rukometna terena, što se postiže pomoću pomične zavjese ili pregrade. Dvorana je projektirana prema svjetskim standardima za međunarodna sportska natjecanja, a parket dvorane je rađen po certifikatu Svjetske košarkaške federacije (FIBA). Dvorana sadrži sve popratne sadržaje za profesionalni trening i natjecanja, no vrlo ju je jednostavno prilagoditi za organizaciju koncerata, skupova, sajmova, kongresa i sl.  

Nagrade

Moderna arhitektura Centra Zamet, projekt studija 3LHD, dodatno je naglasila atraktivnost ovog projekta, kako eksterijera tako i interijera za čiju je izvedbu projektant dobio godišnju nagradu "Bernardo Bernardi" kao najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u tekućoj godini, kao i srebrnu medalje u kategoriji Pojedinačni zatvoreni objekti na natječaju IOC/IAKS Award, koji organizira Međunarodni olimpijski odbor (IOC) i Međunarodna udruga za sportske i rekreacijske objekte (IAKS).

Centar Zamet dobitnik je i prestižne nagrade najpoznatijeg svjetskog arhitektonskog portala ArchDaily proglašen je najboljim u kategoriji sportskih građevina u sklopu natječaja "Building of the Year 2009".

Također, Centar Zamet dobio je nagradu Vladimir Nazor za 2009. godinu iz područja arhitekture i urbanizma koje dodjeljuje Ministarstvo kulture,a  Studiju 3LHD Hrvatsko društvo dizajnera dodijelilo je za Centar Zamet priznanje u kategoriji najuspješnijeg ostvarenje u području dizajna prostorne grafike i signalizacije u 2010. godini. Ovdje pogledajte više o radu Studija na Centru Zamet.

Natjecanja

Tijekom 2009. i 2010. godine u Centru Zamet održana su razna međunarodna natjecanja, kao što su 11. europsko pojedinačno prvenstvo u šahu za muškarce i žene EURO 2010. (najveće ikada održano šahovsko prvenstvo do sada u Hrvatskoj, koje je u Centar Zamet dovelo i jednog od najvećih svjetskih šahista, Anatolija Karpova) ili pak Svjetsko prvenstvo u kuglanju za juniorke i juniore do 23 godine. Uz to što pruža vrhunski sportski doživljaj, dvorana je idealan prostor za organiziranje koncerata pa su tako do sada održani koncerti Maksima Mrvice, Klape Intrade, dvije godine zaredom održala se dodjela diskografskih nagrada Hrvatske Porin, koncert Masima Savića, Josipe Lisac, Nene Belana i Marka Tolje te talijanskih legendi Ricchi e poveri, kao i festivali MIK i Kvarnerić.

U suradnji sa Zavodom za informatičku djelatnost Grada Rijeke posjetiteljima Centra Zamet omogućen je besplatni bežični pristup internetu.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".