Otvoreno igralište Kampus

O objektu

O objektu

Otvoreno igralište Kampus nalazi se na Trsatu. Objekt je pod upravljanjem tvrtke Rijeka sport d.o.o. od 2015. godine. 

Osnovna namjena objekta je za sportove: atletika, košarka, rukomet, mali nogomet. 

Glavni dio objekta čine atletska staza, košarkaško igralište te dva rukometna igrališta.  

  • Gledalište: /
  • Javni prijevoz: objekt je sa središtem grada povezan autobusnom linijom br. 2, a s Donjom Vežicom i Pećinama linijom br. 1B
  • Bruto tlocrtna površina građevine: /

 

Povijest

Povijest Otvorenog igrališta Kampus vezana je uz povijest Vojarne Trsat. Prilično su šturi podaci o povijesti Vojarne Trsat, u sklopu koje se nalazi i "vojno igralište", danas Otvoreno igralište Kampus. Glavnu je zgradu navodno izgradila još austrougarska vojska, krajem 19. stoljeća. Objekti i zidovi vojarne izgrađeni su pak 1926. godine. Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine u vojarnu je uselila talijanska vojska pa je sve do 1943. godine nosila ime Caserma Armando Dias. Njemačka vojska je vojarnu dogradila, a JNA ju je preuzela nakon oslobođenja i nazvala po španjolskim dobrovoljcima. Do 1953. godine ovdje je bila aktivna Muzička vojna škola s velikim brojem polaznika. No, tada se dogodio Trst i kriza nakon čega je nepohodno bilo prebaciti jače vojne snage bliže granici, pa su se po gradu formirali novi garnizoni, među njima i onaj na Trsatu, s nekoliko bataljuna. Muzička vojna škola tada napušta Trsat i odlazi u Vukovar. Vojničku obuku od tada je ovdje stjecalo na tisuće vojnika. Velika kasarna JNA opstala je sve do 9. prosinca 1991. godine, kada ju je preuzela Hrvatska vojska a vojarna dobila ime Trsat.

U godinama nakon završetka Domovinskog rata Ministarstvo obrane Republike Hrvatske počelo je smanjivati broj objekata koji nisu potrebni za funkcioniranje vojske, te iste predavala civilnim strukturama vlasti. Hrvatska vojska je tako zauvijek napustila Vojarnu Trsat u prosincu 2004. godine, pa je ista 2005. godine formalno prešla u vlasništvo Grada Rijeke. U godinama koje slijede na mjestu vojarne izgrađen je Sveučilišni kampus.

U travnju 2015. godine započeli su radovi preuređenja starog vojnog igrališta. Na postojeću atletsku stazu postavljena je nova podloga (tartan), uređen je poligon za bacanje kugle, izgrađeni su poligoni za skok u vis i skok u dalj, preuređen je postojeći objekt u spremište opreme, odnosno za priručni fitness te je smješteno 6 kontejnera za potrebe kancelarija i svlačionica za korisnike. 
Atletska staza je duljine 291 m, mjereno na udaljenosti 1 m od unutarnjeg ruba, prosječne širine 5,5 m na kojoj su ucrtane četiri staze, a za disciplinu 100 m ucrtana je i peta staza. Tijekom uređenja, na asfaltiranom igralištu namijenjenom igranju košarke, rukometa i malog nogometa, izvedeno je obilježavanje crta postojećih igrališta te je izveden popravak golova i koševa. Dimenzije igrališta su zadržane u postojećim gabaritima, a nije se mijenjao ni postojeći javni WC. Igralište u rekreacijske svrhe koriste građani te sportaši. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".