SRC Zamet

Otvoreno košarkaško igralište

Otvoreno košarkaško igralište

Otvoreno košarkaško igralište u sklopu SRC Zamet nalazi se uz boćarsko igralište, zgradu i nogometno igralište istog kompleksa. Dimenzija igrališta iznosi dimenzije 28 x 15 m (FIBA standard) te standardno ima dva koša s tablom, obručem i mrežicom. Metalni obruč nalazi se na 3.05 m visine od zemlje, a podloga je akril. Ukupna površina iznosi 800 m2. Igralište ima i montažno gledalište sa 72 sljedeća mjesta prema sjevernoj strani igrališta, te dvije klupice prema južnom dijelu.

Godina izgradnje je 2018. kao oblik javnog privatnog partnerstva KK Zamet i Grada Rijeke.

Povijest

Prva faza uređenja otvorenog košarkaškog igrališta SRC Zamet svečano je završena 18. lipnja 2020. godine. Tu večer odralo se je službeno otvaranja ovog sportskog prostora kojeg je inicirao Košarkaški klub Zamet, a glavnu je riječ vodio Milan Vukajlović, inače tadašnji trener kluba.

Igralište je prvim košem svečano otvorio Boris Tadej – Medo, a prisutnima se obratio i Aramis Naglić, koji je, potekavši sa zametskog košarkaškog igrališta, dosegao do olimpijskog postolja. Program je vodio Robi Anić, popularni Extra Robi, a svečanost su, pored članova Košarkaškog kluba Zamet, uveličali predstavnici Kluba riječkih olimpijaca, Hrvatskog košarkaškog saveza, Košarkaškog saveza BiH te gospodarskih subjekata koji su podržali ovu akciju, pjevač Neno Belan i Sandro Bastijančić, članice Plesne skupine OŠ Zamet te Zametski zvončari. U ime Grada Rijeke dodađaju su prisustvovale osobe iz Odjela za sport i tehničku kulturu te Direkcije za mjesnu samoupravu kao i predstavnici Primorsko-goranske županije iz Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

Do inicijative je došlo slučajno – naime njegov šesnaestogodišnji sin jednog dana je došao kući i rekao kako na igralištu više nema koša. Vuku, kako ga zovu prijatelji, od ideje do uređenog igrališta trebalo je godinu dana, a osim podrške Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije dobio je veliku potporu niza tvrtki koje djeluju na području Primorsko-goranske županije. Predstavnike gospodarstva na donaciju je, uz pomoć komičara Jadranka Hodaka – popularnog blogera Kruleta, potaknuo organizacijom Gospodarskih igara, koji su uplatom kotizacije ustvari uključili u prikupljanje sredstava potrebnih za uređenje partera igrališta i nabavku dva nova koša.

Druga faza, godinu dana kasnije, 11. svibnja 219. godine, u sklopu riječkog lokalnog partnerstva na igralištu održale su se druge po redu gospodarske igre za obnovu košarkaškog igrališta. Sredstvima gradskog proračuna u 2018. godini postavljena je nova sportska podloga i novi koševi. Volonterskim radom i donacijama fizičkih i pravnih osoba sufinanciran  je ostatak radova, nabava ostatka opreme te akcija čišćenja igrališta. Cilj je bio što hitnije obnoviti košarkaško igralište što je osnovni preduvjet da se oživi košarka (ali i općenito bavljenje sportom) na Zametu, na igralištu koje tradicionalno okuplja velik broj mladih.

Također, u ovom dijelu preuređenja oslikani su zidovi na zapadnom dijelu igrališta. Volonterskom vikend-akcijom zametskih učenika, uz podršku mladih umjetnika Mislava Lešića i Emanuele Lekić, novoobnovljeno igralište postalo je još atraktivnije. Prema ideji Dina Bašića, trinaestogodišnjeg polaznika Osnovne škole Zamet, mladi umjetnik Mislav Lešić pokazao je svu raskoš svog talenta i na veliko zadovoljstvo svih samu ideju stavio na zid i igralište učinio još ljepšim. Lešić je, također u sklopu projekta realiziranog kao dio Riječkog programa lokalnog partnerstva, oslikao portretom arhitekta Josipa Pičmana stepenice prema Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Sredstvima gradskog proračuna u 2018. godini postavljena je nova sportska podloga i novi koševi. Volonterskim radom i donacijama fizičkih i pravnih osoba sufinanciran je ostatak radova, nabava ostatka opreme te akcija čišćenja igrališta. Cilj je bio što hitnije obnoviti košarkaško igralište što je bio osnovni preduvjet da se oživi košarka (ali i općenito bavljenje sportom) na Zametu. Za potpunu funkcionalnost igrališta potrebno je postavljanje montažnih tribina sa 70-ak mjesta na sjevernoj strani igrališta, dvije klupice na južnoj strani te dva koša za otpad te grafiti. 

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".