Prvi dan proljeća Á la française i Dani Frankofonije u Astronomskom centru Rijeka

20. ožujka 2021.

U subotu 20. ožujka u 19,30 sati u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka započinje paket program Zvjezdane priče.

Program je namjenjen odrasloj publici te spaja više planetarij programa zajedno: svjetski nagrađivani film za planetarija Carstvo svjetlosti + live show 10 naj zviježđa + povodom prvog dana proljeća kratku prezentaciju o godišnjim dobima i ravnodnevnici.

Više o programu u digitalnom planetariju:

Carstvo svjetlosti

Carstvo svjetlosti je film koji nas zadivljujućim i do sada neviđenim slikama odvodi na čudnovato putovanje kroz Svemir i vrijeme te ujedno svjedoči o životu i njegovoj evoluciji od Velikog praska do modernog doba.

10 naj zviježđa

10 naj zviježđa je live projekcija u planetariju koja vodi posjetitelje kroz glavne konstelacije zviježđa sjeverne polutke, za svako doba godine. Tijekom prezentacije posjetitelji mogu naučiti kako pronaći zvjezdanu konstelaciju, kako prepoznati najsjajnije zvijezde i saznati više o najzanimljivijim pričama i mitologiji vezanih uz zvijezde.

O ravnodnevnici

Projekcija prikazuje kako nastaju godišnja doba te kroz sfernu astronomiju pojašnjava nagib Zemljine rotacijske osi, njenih gibanja i drugih zanimljivosti.

Od 21 sat

U suradnji s Francuskom Aliansom Rijeka, a povodom Dana frankofonije u Rijeci organizirati će se dvojezična (hrvato-francuska) vođena orijentacija noćnim nebom te večer francuske poezije i francuskih pića.

Od 25. - 27. ožujka održavati će se VEČERI francuskog filma u planetariju povodom manifestacije Dani Frankofonije u Rijeci u suradnji s Francuskom Aliansom Rijeka. Svaku večer od 20,30 sati na francuskom jeziku prikazivati će se: Neukrotivi svemir – izvor života (četvrtak), Vibrato (petak), Povratak na Mjesec: zauvijek (subota). Večeri predviđaju dvojezični cinéforum i francusko iznenađenje.

U Astronomskom centru Rijeka smješten je prvi digitalni planetarij u Hrvatskoj i u široj regiji. Digitalni planetarij francuske je proizvodnje tvrtke RSA Cosmos. Važno je za istaknuti da Francuska ima više od 500 planetarija pa je i to poveznica s Danima frankofonije i Astronomskim centrom Rijeka kao mjestom gdje je započela popularizacija digitalnih planetarija u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Cijene ulaznica: https://www.rijekasport.hr/hr/astronomski-centar-rijeka/cijene-ulaznica

On line kupnja ulaznica: https://www.mojekarte.hr/en/group/592158/dani-frankofonije-u-rijeci.html

Rezervacije na: 051 455 700.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".