Astronomski centar Rijeka

Digitalni planetarij

Digitalni planetarij

Srce Astronomskog centra Rijeka, kojeg čine zvjezdarnica, niz dvorana i pratećih sadržaja, jest digitalni planetarij. Kako bi opisali što je to planetarij, usporedit ćemo ga sa zvjezdarnicom – dok se u zvjezdarnici, putem teleskopa, može promatrati stvarna slika Svemira, u planetariju se putem digitalne tehnologije prikazuje simulirana slika Svemira.

Riječki digitalni planetarij, prvi takve vrste u Hrvatskoj, ali i u regiji, zapravo je dvorana amfiteatarskog oblika, s 50 sjedećih mjesta te osigurana 2 mjesta za osobe s poteškoćama u kretanju. Iz udobnih poluležećih stolica mogu se pratiti projekcije (live prezentacije) nebeskog svoda i nebeskih tijela, Fulldome filmovi na temu astronomije, astronautike, ekologije, podmorja i dr., koje se odvijaju iznad fotelja, na stropnoj kupoli promjera 8 metara.

Digitalni planetarij ima sustav od pet projektora, In Space System (RSA Cosmos), a potpuni doživljaj omogućava audio sustav Dolby Surround.

Doživljaj digitalnog planetarija - FD filmovi

Filmovi za digitalne planetarije rađeni su za prikazivanje na zakrivljenim kupolama planetarija i različite su produkcije u odnosu na one za kino dvorane ili televiziju. Riječ je o filmovima Fulldome produkcije koji pomoću sustava više projektora unutar kupola planetarija reproduciraju imerzivne audiovizalne doživljaje, idealne za simulaciju svemirskih prostora i virtualne stvarnosti. 

Dok se u svijetu Fulldome tehnologija i filmovi pojavljuju 1990ih godina, u Hrvatskoj i široj regiji prvi Fulldome filmovi započeli su se prikazivati 2009. godine, upravo u prvom digitalnom planetariju u Rijeci. Svi filmovi sinhronizirani su na hrvatski jezik, a ovisno o filmu, glasovi su snimljeni s poznatim hrvatskim glumcima, glazbenicima, radijskim voditeljima i sl. Isti filmovi stranih produkcija mogu se, ovisno o produkciji, pogledati na više stranih jezika. Fulldome filmovi su prilagođeni najširoj javnosti s ciljem edukacije i zabave. 

U planetariju možete pogledati FD filmove koji se prikazuju u redovnom programu i one iz fundusa centra.

Jedinstvene planetarij prezentacije uživo/live show

Planetarij prezentacije uživo su stručno vođeni programi u kojima edukatori i popularizatori astronomije na sfernoj kupoli, koja se nalazi iznad gledatelja, uz pomoć digitalne tehnologije stvaraju prezentacije na odabrane teme, te u interakciji s publikom predstavljaju uz direktno objašnjenje razne pojave ili programe. Prezentacije predstavljaju pravu poslasticu jer posjetitelju omogućava trenutno dobivanje informacije od edukatora-popularizatora astronomije u planetariju, a upravo direktni razgovor stvara osjećaj sudjelovanja u putovanju Svemirom svih prisutnih u dvorani planetarija. Prezentacije su prilagođene za razne ciljne publike: predškolski uzrast, osnovne i srednje škole, građanstvo i dr. Riječki digitalni planetarij u svom fundusu nudi više desetaka jedinstvenih prezentacija uživo koje se mogu vidjeti u redovnom programu ili po dogovoru.

Prijenos stvarne slike Svemira vidljive iz teleskopa zvjezdarnice

Prijenos stvarne slike osobito je koristan za praćenje pojedinih atraktivnih astronomskih pojava poput pomrčina Sunca ili Mjeseca, ili tranzita pojedinih nebeskih tijela. Digitalni planetarij sustavomogućava prikaz od oko 118.000 zvijezda, Sunca, Mjeseca, planeta, Mliječni puta i drugih nebeskih tijela i astronomskih pojava. Projektori također omogućuju simulaciju izgleda nebeskog svoda u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije na zemaljskoj kugli.

Ostali prigodni programi 

U digitalnom planetariju moguće je održati predavanja, koncerte, rođendane, prosidbe, vjenčanja i sl.

Tehnologija rada planetarija Astronomskog centra Rijeka

Digitalni sustav planetarija sastoji se od pet suvremenih digitalnih projektora, sustava In Space System RSA Cosmosa i audio sustava Dolby Surround.

Digitalni projektori projiciraju sliku na kupolu, koja je napravljena od posebne nereflektirajuće plastike radi postizanja što boljeg kontrasta za prikaz slike.
 
Rad projektora kontrolira se putem radnih stanica (workstationa). Četiri projektora daju sliku okrnjenog stošca, a jedan zenitni projektor spaja sve u jedinstvenu sliku kupole planetarija. Film koji se pušta trenutno se sinkronizira s grafičkim serverom i projektorima te je spojen u jednu cjelinu. Ručno se namjeste gridovi slike da bi se tih 5 isječenih dijelova spojilo u jednu cjelinu, koja odgovara kupoli. Na taj načina stvara se dojam neba, odnosno nebeskog svoda.

Posebne vizualne mogućnosti prikazivanja filmova i show programa ostvarene su zahvaljujući 2k sustavu koji ima ukupno 2 puta više od Full HD rezoluciju koja je do nedavno bila najveća. Naziv 2k proizlazi iz toga što u horizontali ona ima 2000 pixela.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".