Astronomski centar Rijeka

Zvjezdarnica

Zvjezdarnica

Zvjezdarnica je prostor opremljen instrumentima i uređajima za promatranje i proučavanje nebeskih tijela i astronomskih pojava. S riječke zvjezdarnice moguće je promatranje Sunca, Mjeseca, planeta  i malih tijela Sunčevog sustava, bližih promjenjivih zvijezda te galaksija i ostalih magličastih objekata. 

Zvjezdarnica radi prema redovnom rasporedu u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta. Prije posjete sugeriramo da nas nazovete direktno

Zvjezdarnica istodobno može primiti 10 posjetitelja.

Tehničke karakteristike teleskopa

Riječka zvjezdarnica opremljena je astronomskim teleskopom MEAD LX 200, CCD kamerom, računalima i ostalom prijenosnom astronomskom opremom, koja omogućava stručni i edukativni rad.

  • teleskop: MEADE LX 200
  • otvor objektiva: 16 " (406,4 mm)
  • max. korisno povećanje: 800 puta

Povijest

Davne 1974. godine, u Rijeci je osnovano Akademsko astronomsko društvo s ciljem razvoja i popularizacije astronomije, srodnih znanosti i pratećih tehničkih i informatičkih disciplina među mladeži i građanstvom. Već od samog osnutka javila se potreba za izgradnjom zvjezdarnice koja će zadovoljiti potrebe za ozbiljnim radom na području astronomije i koja će omogućiti popularizaciju znanosti i edukaciju građana. Značajniji pomak k realizaciji dugogodišnjeg sna započinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća da bi se konačno 2001. godine i ostvario izgradnjom riječke zvjezdarnice, i danas, unutar Astronomskog centra Rijeka, koji je objedinio zvjezdarnicu i digitalni planetarij.

Riječka zvjezdarnica je gradskog tipa, njeguje obrazovnu ulogu i primarno se bavi popularizacijom opažačke astronomije. Upisala se u povijest astronomije jer su njezinim teleskopom otkrivene dvije promjenjive zvijezde.

Zanimljivosti

Do pronalaska dalekozora u XVII. stoljeću astronomska opažanja vršila su se golim okom, u starom vijeku s posebnih promatračnica (visokih kula i hramova) vrlo primitivnim instrumentima za mjerenje kutova. Prve zvjezdarnice s ugrađenim spravama za mjerenje podizali su Arapi u IX. stoljeću, a prva zvjezdarnica u Europi sagrađena je u XV. stoljeću. Kada je tehnika brušenja leća u XIX. stoljeću naglo napredovala počele su se graditi velike moderne zvjezdarnice.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".