Bazeni Kantrida

Prošlost i sadašnjost

Prošlost i sadašnjost

Zapadni dio grada Rijeke zvan Kantrida prostor je kojeg je riječka mladež prije 90 godina samoinicijativno odabrala za svoje sportske aktivnosti. Tadašnji sportski klub Viktorija sa Sušaka u napuštenom kamenolomu (kavi) Kantrida počinje igrati nogomet. Nedaleko od nogometnog igrališta uz samu morsku obalu 1972. godine izgrađen je Bazen na Kantridi, čime je sportskim klubovima omogućeno treniranje plivanja i vaterpola.

Tijekom niza desetljeća otvoreni bazen služio je sportašima ŠD Primorje, od kojih su neki u Rijeku donijeli odličja s Olimpijskih igara te drugih svjetskih i europskih natjecanja. No, kapaciteti postojećeg bazena postali su premali za potrebe svih sportaša i sportašica, te je Grad Rijeka pokrenuo izgradnju novog objekta, ne samo da potakne razvoj sporta, već i svim građanima pruži nove rekreativne i zabave sadržaje u Rijeci. 

Izrada dokumentacije za kompleksni objekt

Prvi korak prema novom bazenskom kompleksu učinjen je 2002. godine kad je izrada programske dokumentacije i idejnog projekta povjerena Studiju Zoppini Associati iz Milana, a izrada glavnog i izvedbenog projekta tvrtki Coning inženjering (tada Congama) iz Varaždina. Urbanističko-arhitektonsko rješenje arhitekta Giuseppea Zoppinija bilo je podloga za izradu Detaljnog plana uređenja dijela športsko-rekreacijskog područja Kantrida, kojeg je Gradsko vijeće Grada Rijeke usvojilo početkom 2004. godine.
 
Priprema ovog kompleksnog objekta uključivala je i izradu potrebne dokumentacije za privremeno korištenje postojećeg otvorenog bazena za vrijeme izgradnje dvoranskog Plivališta, koju je izradio Ured ovlaštenog arhitekta Đulijana Zulianija, kao i izradu dokumentacije za rekonstrukciju kompletne infrastrukture i prometnica te nasipavanje plažnog pojasa, koja je povjerena riječkom poslovnom centru tvrtke IGH. 

Municipalnim obveznicama do sredstava za izgradnju

Kako bi osigurao sredstva za izgradnju kompleksa bazena, Grad Rijeka je izdao municipalne (gradske obveznice). U kupovini obveznica, među ostalim investitorima, sudjelovali su i građani koji su se na ovaj način uključili u izgradnju bazenskog kompleksa te ujedno započeli novi oblik štednje. 

Početak gradnje novih bazena 2006. godine

Na javnom natječaju za izgradnju bazenskog kompleksa (bez bazena za skokove u vodu i rekonstrukcije starog bazena) prihvaćena je zajednička ponuda zajednička ponuda tvrtki Strabag iz Zagreba, Strabag AG – Spittal/Drau iz Austrije i GP-a KRK iz Krka. Prvi radovi na samom bazenskom kompleksu su započeli u srpnju 2006. godine. Prethodno je, u ožujku 2005. započela izgradnja energane, a u ožujku 2006. izgradnja garaže.
 
Više informacija o izgradnji bazenskog kompleksa na web-stranicama Grada Rijeke.
 
Na sjednici u svibnju 2008. godine Poglavarstvo Grada Rijeke odobrilo je prijenos investitorstva na Rijeka sport d.o.o. radi rekonstrukcije postojećih i izgradnjom novih objekata sporta i tehničke kulture, između kojih i završne faze Kompleksa bazena na Kantridi koja podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg bazena, uređenje plažnog pojasa i izgradnju bazena za skokove u vodu. Rekonstrukcija je povjerena dotadašnjem izvođaču radova na Bazenima Kantrida, a izvedena je od kolovoza do studenog 2008. godine. 

Veličanstveno otvaranje Bazena Kantrida

Novi kompleks Bazena Kantrida, prvi veliki sportski objekt sagrađen u Rijeci nakon više od 30 godina, sportašima i građanima predstavljen je na veličanstvenom otvaranju 24. srpnja 2008. godine. Otvaranjem bazena na najbolji mogući način obilježena je 100. godišnjica osnutka Športskog društva Primorje, koje danas okuplja plivački i vaterpolo klub, te klub sinkronog plivanja.
 
Bazeni Kantrida svoj prvi veliki test prošli su s najvećom mogućom ocjenom – u prosincu 2008. godine u novom kompleksu održano je 12. europsko prvenstvo u plivanju u kratkim bazenima na kojem je sudjelovalo 40 europskih reprezentacija.

Nastavak uređenja Bazena Kantrida

Uz četiri bazena i prateće sadržaje, sagrađene 2008. godine, sportaši i rekreativci te svi građani na raspolaganju od sredine 2011. godine imaju i Bazen za skokove u vodu, šetnicu te plažu.

Nagrade

Potvrda kvalitete izrade i funkcionalnosti kompleksa je dobivena posebna nagrada na svjetskoj razini. Naime, riječkom sportskom kompleksu  Međunarodni olimpijski odbor (IOC) i Međunarodno udruženje za sportske i rekreacijske objekte (IAKS) dodijelili su brončana medalja u kategoriji objekata za vodene sportove, a Bazeni Kanrida dobili sud i posebno priznanje (IPC Distinction) Međunarodnog paraolimpijskog odbora, koje se uručuje sportskim objektima prilagođenima osobama s invaliditetom. Više o nagradama za arhitekturu.

Komunalna infrastruktura

Treba svakako istaknuti i komunalnu izgradnju, koja je stanovnicima ovog dijela grada donijela novu kvalitetu, u smislu obnovljenog sustava vodoopskrbe i odvodnje područja Kantride i Turna.

Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice kliknite na gumb "Slažem se".